• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Για να υιοθετήσει κανείς ένα σκύλο πρέπει να το 'χει σκεφτεί πολύ, να το 'χει πάρει απόφαση -κι είναι δύσκολη απόφαση- και, κυρίως, να το λέει η καρδιά του, ειδικά αν ζει στην πόλη, σε διαμέρισμα και χωρίς κήπο.Γι' αυτό και είναι λάθος η προσφορά ενός κουταβιού -αλλά κι ενός γατιού- ως δώρο σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο.Το λέω και θα το λέω συνέχεια: η υιοθεσία ενός μικρού ζώου, ειδικά σκύλου, είναι -τηρουμένων των αναλογιών- σαν την υιοθεσία ενός παιδιού. Και αυτό διότι και το κουτάβι θέλει συνεχή φροντίδα, θέλει παρέα ανθρώπινη, θέλει ιατρική φροντίδα, θέλει βόλτες. Οπως και το μικρό παιδί, έτσι και το κουτάβι θα κάνει αταξίες, θα σπάσει πράγματα, θα λερώσει και θα λερωθεί. Και ο άνθρωπός του θα πρέπει να αντιμετωπίσει όλ' αυτά με στωικότητα, κατανόηση, αγάπη.

Δυστυχώς, όλ' αυτά τα αυτονόητα... δεν είναι αυτονόητα για όλους. Γι' αυτό και γεμίζουν οι δρόμοι από εγκαταλειμμένα -και ανεπιθύμητα, πια- ζωάκια. Βλέπετε, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια υπομονή, τον ίδιο ελεύθερο χρόνο (για βόλτες), την ίδια οικονομική άνεση αλλά και διαθέσιμο χώρο στο σπίτι τους. Και στο πρώτο λέρωμα του χαλιού πανικοβάλλονται και ξεφορτώνονται το ζωάκι.Βέβαια, η ιδέα να υιοθετήσει κανείς μια φατσούλα, απ' αυτές, π.χ., που δημοσιεύουμε κάθε Δευτέρα, είναι πολύ ελκυστική: ένα γλυκύτατο κουταβάκι, που θα γλιστράει στο παρκέ και θα κάνει κωμικότατες τουμπίτσες, είναι βέβαιο ότι θα σου κλέψει την καρδιά. Μόνο που τα κουταβάκια κάποτε μεγαλώνουν και γίνονται -όχι πάντα, ασφαλώς- σκύλαροι ανοικονόμητοι. Που θα γδάρουν το παρκέ, θα καταστρέψουν το χαλί, θα απαιτήσουν βόλτα χειμώνα-καλοκαίρι, με βροχή και ψοφόκρυο. Είναι όλοι διατεθειμένοι και πρόθυμοι να ικανοποιήσουν τις φυσιολογικές ανάγκες τους;

Κάνω έκκληση, λοιπόν, καθώς έρχονται και μέρες γιορτινές: όχι (ζωντανά) ζωάκια-δώρα! Δόξα τω Θεώ, υπάρχουν δώρα κάθε (άλλου) είδους για κάθε (αγαπημένο μας) πρόσωπο. Και αν αυτό το «πρόσωπο» θέλει πράγματι να υιοθετήσει ένα ζωάκι -δηλαδή να βάλει ένα ζωάκι στη ζωή του- αφήστε να το διαλέξει μόνο του, ώστε να 'ναι και υπεύθυνο για την επιλογή και την απόφασή του αυτή.

* Η κυρία Μαρίκα είναι σκύλα, ημίαιμη, πανέμορφη αλλά και πολύ άτακτη. Της τα συγχωρώ, όμως, όλα, γιατί την υιοθέτησα... εν γνώσει των συνεπειών. Δεν μ' ενοχλεί όταν γκαρίζει, δεν διαμαρτύρομαι όταν γεμίζει τρίχες ή λάσπες το σπίτι, ούτε όταν η ουρά της, που πάει πέρα-δώθε, ρίχνει κάτω τα τασάκια απ' το τραπεζάκι του καθιστικού...

Από την Ελευθεροτυπία

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου