• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Όταν τα πουλιά μεταναστεύουν σε μακρινές αποστάσεις, μερικές φορές χιλιάδων χιλιομέτρων, συνήθως καταλήγουν στο ίδιο ακριβώς σημείο κάθε χρόνο. Αυτή η ικανότητα ακριβούς πλοήγησης και προσανατολισμού στον χώρο, που την έχουν εκατομμύρια πουλιά, έχει εδώ και πολλά χρόνια εντυπωσιάσει τους επιστήμονες, που αναρωτιούνται «πώς, στο καλό, τα πουλιά καταφέρνουν κάτι τέτοιο».

Τα πουλιά ταξιδεύουν εν μέρει προσανατολιζόμενα σε σχέση με τον ήλιο και εν μέρει ακολουθώντας φυσικά σημάδια-ορόσημα στο έδαφος. Όμως ούτε το ένα ούτε το άλλο θα ήσαν αρκετά για να πετύχουν τόση ακρίβεια στον προορισμό τους. Τα πουλιά μπορούν να ταξιδεύουν συννεφιασμένες μέρες και, επιπλέον, να βρίσκουν το δρόμο τους παρόλο που πετούν πάνω από τεράστιους ωκεανούς, χωρίς να βλέπουν από κάτω τους κάποιο διακριτό σημάδι, παρά μόνο νερό.

Εδώ και καιρό, οι επιστήμονες υποπτεύονταν ότι τα πουλιά έχουν μια εγγενή ικανότητα να αντιλαμβάνονται το γήινο μαγνητικό πεδίο και να προσαρμόζουν ανάλογα την πορεία τους. Μερικοί επιστήμονες έχουν κάνει την υπόθεση ότι ο μηχανισμός προσανατολισμού βρίσκεται στο ράμφος του πουλιού, όπου υλικά με βάση το σίδηρο δρουν ως μαγνητικοί αισθητήρες που ανιχνεύουν τον προσανατολισμό του πουλιού σε σχέση με το μαγνητικό πεδίο, στέλνοντας τις σχετικές πληροφορίες στον εγκέφαλό του μέσω ειδικού νεύρου.

Άλλοι επιστήμονες έχουν αμφισβητήσει αυτή τη θεωρία, αντιπροτείνοντας ότι οι μαγνητικοί αισθητήρες βρίσκονται στα μάτια του πουλιού, όπου υποδοχείς φωτός ευαίσθητοι στα μαγνητικά πεδία τροφοδοτούν συνεχώς με δεδομένα τον εγκέφαλο μέσω οπτικών νεύρων.

Τώρα, ο Χένρικ Μούριτσεν και οι συνεργάτες του στο πανεπιστήμιο Όλντενμπουργκ της Γερμανίας, με νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature”, έρχονται να ενισχύσουν τη δεύτερη θεωρία ότι τα πουλιά «βλέπουν» το μαγνητικό πεδίο. Oι μελέτες τους, που εστιάστηκαν στον κοκκινολαίμη της Ευρώπης, διαπίστωσαν ότι όταν τα πουλιά φέρουν κακώσεις στον εγκέφαλό τους, οι οποίες διαταράσσουν την εγκεφαλική λειτουργία επεξεργασίας του φωτός, που έρχεται από τα μάτια, τότε αδυνατούν να προσανατολισθούν με την χρήση του μαγνητικού πεδίου. Από την άλλη, τα πουλιά που έχουν κακώσεις, οι οποίες οδηγούν σε δυσλειτουργία του νεύρου, που συνδέει το ράμφος με τον εγκέφαλό τους, δεν έχουν το ίδιο πρόβλημα. Το συμπέρασμα των ερευνητών, από την παραπάνω σύγκριση, είναι ότι τα μάτια είναι πιο σημαντικά από το ράμφος για τον προσανατολισμό των πουλιών.

Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.nature.com

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου