• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο επιστήμονες που ειδικεύονται στην μελέτη των κλιματικών αλλαγών, ο Τζέιμς Χάνσεν, διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA, ο οποίος αποκαλείται και «παππούς» της παγκόσμιας υπερθέρμανσης της Γης, ελπίζει με όλη του την ψυχή ότι θα αποτύχει η σύνοδος κορυφής για το κλίμα στην Κοπεγχάγη. Ο 68χρονος Χάνσεν δήλωσε στους "Τάιμς του Λονδίνου" ότι θα μποϊκοτάρει τη σύνοδο, θεωρώντας ότι δεν είναι παρά μια "φάρσα", επειδή αναζητεί μια τελείως αντιπαραγωγική λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής μέσα κυρίως μέσα από έναν μηχανισμό εμπορίας ρύπων (εκπομπών "αερίων του θερμοκηπίου").

Στην ουσία, τόνισε, τα ανεπτυγμένα κράτη θέλουν να αγοράζουν "συγχωροχάρτια", δίνοντας μικροποσά στις αναπτυσσόμενες χώρες, για να συνεχίσουν τη ρύπανση και την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, σαν να μην τρέχει τίποτε.

Ο Χάνσεν, καθηγητής επίσης στο Ινστιτούτο της Γης του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ο οποίος χαίρει τεραστίου κύρους στους διεθνείς επιστημονικούς κύκλους, ιδίως μεταξύ των κλιματολόγων, ήταν ένας από τους πρώτους που, στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, σήμανε τον κώδωνα κινδύνου για την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας λόγω των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων,ιδίως διοξειδίου του άνθρακα.

Στο πρώτο βιβλίο του, που θα εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα με τον εύγλωττο τίτλο "οι θύελλες των εγγονιών μου", προειδοποιεί ότι ο πλανήτης μας βρίσκεται ενώπιον αμέσου κινδύνου κατάρρευσης και κάνει λόγο για "τελευταία ευκαιρία".

Σύμφωνα με τον Χάνσεν, οι μηχανισμοί περιορισμού και εμπορίας των ρύπων (όπου οι κυβερνήσεις θέτουν ανώτατα πλαφόν στις εκπομπές αερίων και μετά όσοι ρυπαίνουν, εμπορεύονται τους ρύπους), που θα προωθηθούν και στην Κοπεγχάγη, είναι τελείως αναποτελεσματικοί για να μειώσουν ουσιαστικά τις εκπομπές διοξειδίου.

Όπως είπε, "το θεμελιώδες πρόβλημα είναι ότι τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν τη φθηνότερη μορφή ενέργειας. Όσο υπάρχουν, αναπόφευκτα θα χρησιμοποιούνται". Γι' αυτό, ως βασική λύση αντιπρότεινε να επιβληθεί ένας "φόρος άνθρακα", ώστε σταδιακά η ανθρωπότητα να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο Χάνσεν δήλωσε απαισιόδοξος ότι όποιοι εθνικοί στόχοι και αν συμφωνηθούν στην Κοπεγχάγη για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων, οι υποσχέσεις δεν θα κρατηθούν, επισημαίνοντας ότι ακόμα και η Ιαπωνία δεν τήρησε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει με την προηγούμενη συμφωνία του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Όπως είπε, θα είναι τελικά καλύτερο η επερχόμενη σύνοδος κορυφής στη δανική πρωτεύουσα να αποτύχει, παρά να φθάσει σε μια τέτοιου είδους αναποτελεσματική συμφωνία.

Έκανε λόγο για "χάσιμο χρόνου", αν υπογραφεί συμφωνία του τύπου "περιορισμοί και εμπορία ρύπων".

Ο αμερικανός επιστήμονας πρόσθεσε ότι θα είναι πιο χρήσιμο αν για ένα χρόνο αναβληθεί οποιαδήποτε παγκόσμια συμφωνία, μέχρι να συμφωνηθεί μια διαφορετική πορεία δράσης, που θα βασίζεται στην επιβολή ενός νέου διεθνούς "φόρου άνθρακα", ο οποίος αρχικά μπορεί να τεθεί σε ύψος ενός δολαρίου ανά γαλόνι βενζίνης και σταδιακά να αυξηθεί.Τα έσοδα από τον φόρο, όπως είπε, μπορούν να επιστρέφονται στο κοινό με την μορφή μερίσματος.

Εκτίμησε επίσης ότι η ανθρωπότητα πρέπει να προετοιμασθεί για να εγκαταλείψει τελείως τον άνθρακα, εκτός και προτιμήσει να προχωρήσει σε μια νέα γενιά αντιδραστήρων πυρηνικής ενέργειας. Ο Χάνσεν, παλιός αγωνιστής εναντίον του πολέμου του Βιετνάμ, υπογράμμισε ότι και σήμερα "χρειαζόμαστε ξανά αυτό το είδος ακτιβισμού", προκειμένου οι κυβερνήσεις να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για την κλιματική αλλαγή.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου