• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Δέντρο γένους θηλυκού!


Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν για πρώτη φορά την θηλυκή ορμόνη προγεστερόνη σε ένα δέντρο καρυδιάς, ανατρέποντας έτσι την μέχρι τώρα αντίληψη για τη διαφορά φυτών και ζώων. Η νέα ανακάλυψη δείχνει ότι τα φυτά και τα ζώα έχουν στενότερη σχέση από ό,τι νόμιζαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.
Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες νόμιζαν ότι μόνο τα ζώα μπορούσαν να παράγουν προγεστερόνη, την ορμόνη που εκκρίνεται από τις ωοθήκες και προετοιμάζει την μήτρα για την εγκυμοσύνη.

Μια συνθετική μορφή της ορμόνης, η προγεστίνη, χρησιμοποιείται στα αντισυλληπτικά χάπια και σε άλλες θεραπείες.

Η ανακάλυψη έγινε από ομάδα ερευνητών υπό τον Γκουίντο Πάουλι του πανεπιστημίου του Ιλινόις και παρουσιάστηκε στο “Journal of Natural Products” (Περιοδικό Φυσικών Προϊόντων) της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, σύμφωνα με το Live Science.

Ο Πάουλι δήλωσε ότι η ανακάλυψη της προγεστερόνης στο δέντρο είναι πέραν κάθε αμφιβολίας και επεσήμανε την μεγάλη σημασία της.

«Ενώ ο βιολογικός ρόλος της προγεστερόνης έχει μελετηθεί εκτενώς στα θηλαστικά, η αιτία για την ύπαρξή της στα φυτά είναι λιγότερο προφανής», δήλωσε.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ορμόνη, όπως τα άλλα στεροειδή, αποτελεί έναν πανάρχαιο βιο-ρυθμιστή που εξελίχτηκε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, προτού καν εμφανιστούν τα πρώτα φυτά και ζώα.

Η νέα ανακάλυψη είναι πιθανό να αλλάξει όλη την επιστημονική αντίληψη για την εξέλιξη και τη λειτουργία της προγεστερόνης στους έμβιους οργανισμούς. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να ανιχνεύσουν την ίδια την ορμόνη σε κάποιο φυτό, εκτός από κάποιες ουσίες παρεμφερείς με αυτήν, που τους είχαν βάλει υποψίες ότι η προγεστερόνη η ίδια μπορεί να υπήρχε στα φυτά.

Ο Πάουλι και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δύο νέες τεχνικές, την πυρηνική μαγνητική αντήχηση και την φασματοσκοπία μάζας, με τις οποίες κατόρθωσαν να εντοπίσουν την προγεστερόνη για πρώτη φορά, καθώς επίσης και πέντε νέα στεροειδή, συγγενικά της προγεστερόνης.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου