• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

  Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

 • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

  «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

 • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

  «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

 • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Ακόμα και τα πουλιά παίρνουν διαζύγιο!


Μύθος είναι τελικά ότι τα πουλιά δημιουργούν μόνο ευτυχισμένα ζευγάρια και οικογένειες, καθώς το νέο βιβλίο μιας Καναδής βιολόγου, με τον πρωτότυπο τίτλο «Ντετέκτιβ πουλιών», έρχεται να ανατρέψει αυτή την εικόνα, αποκαλύπτοντας ότι τα πουλιά, όπως οι άνθρωποι, καταφεύγουν στην…μοιχεία, παίρνουν διαζύγιο και εγκαταλείπουν τα παιδιά τους.
Το βιβλίο της Μπρίτζετ Στάτσμπερι, καθηγήτριας βιολογίας του πανεπιστημίου της Υόρκης στο Τορόντο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, καταρρίπτει τον μύθο ότι πολλά πουλιά ζευγαρώνουν εφ’ όρου ζωής.

Όπως αναφέρει, κάτι τέτοιο ισχύει μόνο για λίγα, αλλά όχι για τα περισσότερα πουλιά.

Το διαζύγιο είναι πάρα πολύ συχνό μεταξύ των πουλιών και τα περισσότερα πτηνά ζουν με ένα σύντροφο μόνο για λίγους μήνες. Όμως το ποσοστό διαζυγίων διαφέρει από πουλί σε πουλί και κυμαίνεται από 99% στα μεγάλα φλαμίνγκο μέχρι μηδέν στα περιπλανώμενα άλμπατρος.

Το βιβλίο προέκυψε μετά από 20 χρόνια ερευνών, που περιλάμβαναν ραδιο-εντοπισμό και τεστ γενετικού υλικού (DNA), καθώς επίσης πολλές βιντεοσκοπήσεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων, έδειξαν θηλυκά πουλιά που έψαχναν νέους συντρόφους πριν εγκαταλείψουν τα μικρά τους.

«Η βασική ανακάλυψη είναι ότι τόσα πολλά πουλιά όντως χωρίζουν γι’ αυτό που οι άνθρωποι θα ονόμαζαν εγωιστικούς λόγους», δήλωσε η Καναδή βιολόγος, επισημαίνοντας ότι πολλά θηλυκά αναζητούν νέους συντρόφους με πιο ωραία χρώματα και ωραιότερη φωνή ή προκειμένου να μετακινηθούν σε περιοχές πιο ασφαλείς και με περισσότερη τροφή.

«Τα θηλυκά ψάχνουν για ένα υψηλότερης ποιότητας αρσενικό, ώστε και το παιδί τους να έχει υψηλή ποιότητα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της, τα πιο σύντομα καλοκαίρια συχνά ωθούν τα θηλυκά να αφήνουν τις φωλιές τους πριν τα μικρά τους μεγαλώσουν, ώστε να μπορέσουν να βρουν γρήγορα νέους συντρόφους και να γεννήσουν περισσότερα αυγά. Έτσι, πολλά αρσενικά απομένουν μόνα τους για να θρέψουν τα πεινασμένα μικρά τους.

Από την άλλη, τα αρσενικά μπορούν να τριπλασιάσουν ή και να τετραπλασιάσουν την αναπαραγωγική επιτυχία τους, με το να γονιμοποιήσουν άλλα γειτονικά θηλυκά, την ίδια ώρα που οι θηλυκοί «σύντροφοί» τους φροντίζουν για τα μικρά τους.

Και σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούν να ξέρουν, όταν το αυγό εκκολάπτεται, αν το πουλάκι που βγαίνει από μέσα, είναι δικός τους απόγονος.

Το βιβλίο “The Bird Detective” από τις εκδόσεις HarperCollins εκδόθηκε στα μέσα Απριλίου στο Καναδά και πρόκειται να εκδοθεί στο τέλος Μαΐου στις ΗΠΑ.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου