• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Νέες ανακαλύψεις για τη φάλαινα όρκα!


Οι ερευνητές, υπό τον γενετιστή Φίλιπ Μόριν της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, σε σχετική εργασία που παρουσίασαν στο περιοδικό γενετικής “Genome Research”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, αναφέρουν ότι έλαβαν δείγματα ιστού από 139 φάλαινες-δολοφόνους από όλο τον κόσμο και, αναλύοντας το μιτοχονδριακό DNA, που περνά από την μητέρα στους απογόνους, ανακάλυψαν τουλάχιστον τρία διαφορετικά είδη.

Οι επιστήμονες υποπτεύονταν ότι μπορεί να συνέβαινε κάτι τέτοιο, επειδή είχαν εδώ και καιρό προσέξει ορισμένες διαφορές στα φυσικά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων φαλαινών, στη συμπεριφορά, καθώς και στις διατροφικές συνήθειές τους (π.χ. μερικές όρκες τρέφονται με φώκιες και άλλες με ψάρια).

Η όρκα δεν θεωρείται επαπειλούμενο είδος μέχρι τώρα, όμως αν τελικά χαρακτηρισθούν επίσημα τρία διαφορετικά είδη όρκας, τότε ένα ή περισσότερα από αυτά μπορεί να θεωρηθεί ότι κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Η ανακάλυψη κατέστη εφικτή χάρη στις νέες τεχνολογίες γενετικής ανάλυσης.

Η γενετική σύσταση των μιτοχονδρίων των φαλαινών-δολοφόνων, όπως και στα άλλη κήτη, αλλάζει πολύ αργά μέσα στο χρόνο, πράγμα που καθιστά πολύ δύσκολη την ανίχνευση της εξέλιξης διαφορετικών ειδών, εκτός και αν μελετηθεί όλο το γονιδίωμα, όπως κι έγινε αυτή τη φορά.

Η γενετική ανάλυση ανέδειξε δύο βέβαια ξεχωριστά είδη όρκας στην Ανταρκτική και ένα ακόμα «μεταβατικό» είδος που ενδημεί στο Βόρειο Ειρηνικό. Άλλα είδη ή υπο-είδη όρκας μπορεί να προκύψουν από μελλοντικές γενετικές αναλύσεις.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου