• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Νέο είδος γιγάντιας σαύρας...

Μια δενδρόβια σαύρα μήκους δύο μέτρων που ακολουθεί μια ασυνήθιστη διατροφή με φρούτα αναγνωρίστηκε ως νέο είδος στο νησί Λουζόν των Φιλιππίνων.

H ανακάλυψη ενός τόσο μεγάλου είδους σπονδυλωτού είναι πια εξαιρετικά σπάνια και επιβεβαιώνει ότι οι Φιλιππίνες κρύβουν ακόμα μεγάλο βιολογικό πλούτο, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η σαύρα Varanus bitatawa είναι σχετικά στενός συγγενής του δράκου του Κομόντο, της μεγαλύτερης σαύρας του κόσμου, η οποία ζει στην Ινδονησία, είναι σαρκοφάγος και φτάνει σε μήκος τα τρία μέτρα.

Ο βαράνος του νησιού Λουζόν φτάνει σε μήκος τα δύο μέτρα, είναι όμως δενδρόβιος και τρέφεται αποκλειστικά με φρούτα. «Είναι μόλις το τρίτο είδος σαύρας σε όλο τον κόσμο που τρέφεται με φρούτα» σχολίασε στο Reuters ο Ράφε Μπράουν του Πανεπιστημίου του Κάνσας, μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας που υπογράφει την ανακάλυψη.

Οι βιολόγοι της ομάδας υποψιάζονται ότι ο βαράνος V.bitatawa ήδη βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, δεδομένου ότι οι κάτοικοι του νησιού τον κυνηγούν για το νόστιμο κρέας του. Ο λόγος για τον οποίο δεν είχε γίνει αντιληπτός από τους επιστήμονες μέχρι σήμερα είναι πιθανώς οι τακτικές που έχει αναπτύξει για να κρύβεται από τους κυνηγούς.

Οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη του ασυνήθιστου είδους ήρθαν το 2001, όταν οι επιστήμονες φωτογράφισαν ψόφιες σαύρες στο έδαφος του πυκνού δάσους. Πέρασαν πολλά χρόνια, μέχρι το 2009, μέχρι οι ερευνητές να καταφέρουν να μελετήσουν ένα ζωντανό εκπρόσωπο του είδους.

Οι γενετικές αναλύσεις επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για νέο είδος βαράνου, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο στενότερος συγγενής του είναι ένας άλλος βαράνος, ο Varanus olivaceus, ο οποίος ζει στην άλλη πλευρά του νησιού, σε απόσταση 150 χιλιομέτρων.

Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Biology Letters που εκδίδει η βρετανική Βασιλική Εταιρεία.

Τα μόνα ευρήματα αντίστοιχης σημασίας τις τελευταίες δεκαετίες είναι ο πίθηκος κιπούνζι, ένα νέο είδος που ανακαλύφθηκε στα δάση της Τανζανίας, και το δασόβιο βοοειδές σαολά, το οποίο ζει αποκλειστικά στο Βιετνάμ και το Λάος.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου