• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε η είδηση, ότι στη Σφηκιά Ημαθίας μια αρκούδα που μπήκε στο μαντρί ενός κτηνοτρόφου, την περασμένη εβδομάδα, του επιτέθηκε προκαλώντας του εκδορές, αφού πρώτα εκείνος την χτύπησε για να την διώξει, ώστε να μην του φάει τα ζώα… Τελικά, τίποτα από όλα αυτά δεν αποδείχθηκε αληθές!

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ έσπευσε στην περιοχή και στο μαντρί του κτηνοτρόφου Σωκράτη Γραμματικού. Τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ συνόδευσαν, στην επιτόπια έρευνα, ο δήμαρχος Μακεδονίδος, Γιάννης Δάλλας, ο δασοφύλακας του Δασαρχείου Βέροιας, Μιχάλης Αρσενάς, κι ο εκπρόσωπος της Ομάδας Παρέμβασης Βέροιας, Φώτης Αργυρίου.


Ο ίδιος ο κτηνοτρόφος μάς διαβεβαίωσε ότι ποτέ δεν είδε την αρκούδα, καθώς και ότι η αρκούδα ποτέ δεν μπήκε στο μαντρί. Ο άνθρωπος, που βόσκει τα γιδοπρόβατα του κ. Γραμματικού, είδε μια θηλυκή αρκούδα με δύο μικρά σε απόσταση τριών μέτρων από το κοπάδι. Τρόμαξε ο βοσκός κι έφυγε τρέχοντας, το ίδιο κι η αρκούδα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Στον πανικό, κάποια γίδια απομακρύνθηκαν από το κοπάδι.


Οι κάτοικοι τρόμαξαν από την ξαφνική επανεμφάνιση αρκούδας, μετά από περίπου 100 χρόνια, στην περιοχή τους. Η Σφηκιά είναι μια ημιορεινή περιοχή με υψόμετρο 610 μέτρων, στα Πιέρια Όρη, μια από τις περιοχές όπου πρόσφατα επανεμφανίστηκε η αρκούδα.


Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ενημέρωσε τους κατοίκους για τις μεθόδους πρόληψης ζημιών από αρκούδα, καθώς και για πρακτικές ομαλής συμβίωσης, που θα κρατήσουν την αρκούδα στο δάσος αλλά δεν θα της επιτρέψουν να προσεγγίσει κατοικημένους οικισμούς.


Το ελπιδοφόρο είναι ότι οι κάτοικοι της Σφηκιάς έχουν αποδεχθεί τη σπουδαιότητα της εμφάνισης της αρκούδας και έχουν διάθεση να προστατεύσουν το ζώο και τον βιότοπό του από πιθανούς κινδύνους. Κάτοικοι πολλών περιοχών της Ελλάδας, που ζουν κοντά στον βιότοπο της αρκούδας, δέχονται συχνά τέτοιες περιστασιακές επισκέψεις από το εν λόγω ζώο.


Στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου, μάλιστα, έχει στηθεί άγαλμα αρκούδας, καθώς τόσο την πλατεία όσο και κατοικίες της περιοχής Κήπων συχνά επισκέπτονται αρκούδες. Στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, στην Καλλιθέα Γρεβενών και αλλού συμβαίνει το ίδιο.


Ανάλογα περιστατικά είχαμε πρόσφατα στα Κρύα Νερά Καστοριάς, στη Μικρή Γότυστα Ιωαννίνων, στην Ολυμπιάδα Πτολεμαΐδας και αλλού. Η ανθρώπινη ζωή αξιολογείται πάνω από κάθε τι, η διαφύλαξη της περιουσίας πρέπει να αφορά σε προληπτικά μέτρα και η αρμονική συμβίωση με την άγρια ζωή θα επιτευχθεί.


Ας ελπίσουμε ότι η αρχική αμηχανία και ο φόβος των κατοίκων και σε άλλες περιοχές θα δώσουν τη θέση τους στην περηφάνια για την εμφάνιση της καφέ αρκούδας -του σπάνιου και πολύτιμου αυτού είδους- στον τόπο της.

ΑΠΟ ΖΟΥΓΚΛΑ

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου