• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Η διεθνής κοινότητα δεν πέτυχε τον δηλωμένο στόχο της για μείωση του ρυθμού εξαφάνισης ειδών και στο μέλλον θα έχει να υποστεί τις οικονομικές συνέπειες από την κατάρρευση της παραγωγικότητας στο φυσικό περιβάλλον, προειδοποιεί τη Δευτέρα σημαντική έκθεση του ΟΗΕ.

Η κοινή δέσμευση για μια «σημαντική μείωση» του ρυθμού απώλειας βιοποικιλότητας, με έτος στόχο το 2010, καθορίστηκε στο πλαίσιο της διεθνούς Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα, και συμπεριελήφθη από τον ΟΗΕ στους λεγόμενους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.

«Δεν υπάρχει ούτε μια χώρα στον κόσμο που να έχει πετύχει αυτόν το στόχο. Συνεχίζουμε να χάνουμε βιοποικιλότητα με πρωτοφανή ρυθμό» δήλωσε στο AFP ο Αχμέντ Ντιογκλάφ, εκτελεστικός διευθυντής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιολογική Ποικιλότητα.

Επισήμανε ότι η Γη φαίνεται πως έχει εισέλθει σε μια περίοδο μαζικής εξάλειψης ειδών, δεδομένου ότι ο ρυθμός απώλειας είναι έως και 1.000 φορές υψηλότερος από ό,τι πριν την εμφάνιση του ανθρώπου.

Η νέα έκθεση, με τίτλο Παγκόσμιες Προοπτικές της Βιοποικιλότητας, προειδοποιεί ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα φέρνει το περιβάλλον σε τρία κρίσιμα «σημεία καμπής», πέρα από τα οποία η ζημιά θα είναι μη αναστρέψιμη:

-Η αποδάσωση στην περιοχή του Αμαζονίου επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή, επηρεάζει τις βροχοπτώσεις σε τοπικό επίπεδο και επιταχύνει την εξαφάνιση ειδών.

-Πολλές λίμνες και ποτάμια πλήττονται από το φαινόμενο του ευτροφισμού: Τα λιπάσματα που καταλήγουν στα νερά προκαλούν υπερβολική ανάπτυξη φυκιών, τα οποία όταν σαπίζουν εξαντλούν το οξυγόνο και σκοτώνουν κάθε άλλη μορφή ζωής.

-Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, που αξιοποιούνται ως σημαντικά αλιευτικά πεδία, απονεκρώνονται από την υπερεκμετάλλευση, καθώς και από την αύξηση της θερμοκρασίας και της οξύτητας των θαλασσών.

«Η έκθεση λέει ότι πλησιάζουμε ένα σημείο καμπής όπου ο πλανήτης θα υποστεί μη αναστρέψιμες ζημιές, εκτός αν δράσουμε γρήγορα» σχολίασε ο Ντιογκλάφ.

Από την πλευρά του, ο Αχίμ Στάινερ, γενικός διευθυντής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP) εστιάστηκε στα οικονομικά οφέλη του «φυσικού κεφαλαίου», όπως το χαρακτήρισε.

«Η ανθρωπότητα έχει επινοήσει την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς βιοποικιλότητα [...] Η αλήθεια είναι ότι την χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ σε έναν πλανήτη των έξι δισεκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι θα έχουν αυξηθεί στα εννέα δισ. έως το 2050» είπε.

1 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Blackened είπε...

εμ αυτά είναι εξαιρετικά πολύπλοκα συστήματα, με το να προσπαθείς να προστατεύσεις μεμονωμένα είδη δεν κάνεις απολύτως τίποτε,

μόνο κονδύλια ροκανίζεις και πουλάς και φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ

Δημοσίευση σχολίου