• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

  Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

 • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

  «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

 • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

  «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

 • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Σε ασφαλές καταφύγιο μεταφέρθηκαν οι τέσσερις νεογέννητοι γορίλες που βρέθηκαν σε εμπόλεμη ζώνη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και κινδύνευαν είτε να σκοτωθούν για το κρέας τους είτε να αιχμαλωτιστούν από τους αντάρτες.

Οι μικροί γορίλες ανήκουν στο είδος Gorilla beringei (ανατολικός γορίλας), το οποίο έχει καταταγεί στην κόκκινη λίστα με τα απειλούμενα είδη από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Σύμφωνα με το Reuters, τα νεογέννητα γοριλάκια βρέθηκαν στο ανατολικό Κονγκό, όπου έχουν εισχωρήσει οι αντάρτες, και μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στο καταφύγιο Kasugho, στην επαρχία North Kivu.

«Αν χρησιμοποιούσαμε οχήματα υπήρχε μεγάλος κίνδυνος τα ζώα να τραυματιστούν και να πεθάνουν. Χρησιμοποιήσαμε ελικόπτερο γιατί πραγματικά θέλαμε να μειώσουμε το στρες που αισθάνονταν» δήλωσε ο Benoit Kisuki, εκπρόσωπος της ΜΚΟ Conservation International στο Κονγκό.

Σύμφωνα με τον κ. Kisuki, η αερομεταφορά ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου των νεογέννητων γορίλων, που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των ένοπλων συγκρούσεων και της αστάθειας στο Κονγκό.

«Στόχος μας είναι να επανεντάξουμε τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον», προσέθεσε.

Οι γορίλες συχνά αιχμαλωτίζονται, διακινούνται και τελικώς πωλούνται, έναντι χιλιάδων δολαρίων, στην παγκόσμια αγορά ως εξωτικά ζώα. Άλλοι σκοτώνονται και πωλούνται στην τοπική αγορά για το κρέας τους.

Το ερευνητικό κέντρο στο Kasugho περιλαμβάνει μια μεγάλη έκταση, όπου οι επιστήμονες παρακολουθούν τους μικρούς γορίλες πριν απελευθερωθούν στην άγρια φύση.

Άλλοι έξι νεογέννητοι γορίλες, που αυτή τη στιγμή προστατεύονται στη Ρουάντα, αναμένεται να μεταφερθούν στο Kasugho στις 10 Ιουνίου για να γνωρίσουν τους τέσσερις φίλους τους.

Οι γορίλες θα μπορούσαν να συμβάλλουν σημαντικά στη οικονομική ανάπτυξη του Κονγκό, όπως συνέβη και στη Ρουάντα ή την Ουγκάντα όπου ξένοι τουρίστες σπεύδουν για να δουν από κοντά τα ζώα.

Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία σχετικά με τους πληθυσμούς των ανατολικών γορίλων. Οι γορίλες του Κονγκό έχουν πληγεί από τις πολυετείς συγκρούσεις στα ανατολικά, ενώ εκτιμάται ότι περισσότεροι από 150 δασοφύλακες έχουν σκοτωθεί στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τα πέντε εθνικά πάρκα από τους λαθροθήρες.

Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, οι γορίλες κοντά στη λεκάνη απορροής του ποταμού Κονγκό, που είναι ο μεγαλύτερος της κεντρικής Αφρικής, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν αν δεν ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας και την προστασία των οικοτόπων.

Από το Econews.gr Φ. Νικολάου

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου