• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Λύκαινα βασανίστηκε μέχρι θανάτου


Στην Παναγίτσα, στον Δήμο Βεγορίτιδας της Πέλλας βρέθηκε νεκρή και δεμένη σε φράχτη μια νεαρή λύκαινα 4 ετών, που σκοτώθηκε στις 18 Ιουνίου. Η νεκροψία έδειξε ότι το άτυχο ζώο έφερε τραύματα από δαγκωματιές σκύλων, κοψίματα στα πόδια, σπασμένο σαγόνι και πολτοποιημένο κρανίο. Σύμφωνα με την οικογένεια που ειδοποίησε τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της, τη λύκαινα έπιασαν τα σκυλιά αλλά αποτελείωσαν κάτοικοι του χωριού Παναγίτσα με χτυπήματα στο κεφάλι με ξύλα και σίδερα. Στο τέλος έδεσαν το ζώο στο φράχτη για να επιδείξουν το φρικιαστικό ανδραγάθημά τους.

Αποδοκιμάζουμε το περιστατικό και ευχόμαστε να τελειώσει κάποτε το παράλογο μίσος για το λύκο, τον πιο παρεξηγημένο κυνηγό της ελληνικής φύσης. Ακόμη κι αν ζημιώνει την ανθρώπινη περιουσία, εμάς βαραίνει η ευθύνη της πρόληψης και της συμβίωσης. Μας λείπει ο πολιτισμός, μας περισσεύει η βαρβαρότητα. Ο λύκος προστατεύεται σε όλη την Ευρώπη από τη νομοθεσία, με τη Σύμβαση της Βέρνης και την Οδηγία 92/43 της Ε.Ε. Στην Ελλάδα, ο λύκος έπαψε να θεωρείται επιζήμιο είδος από το 1991 και χαρακτηρίζεται επίσημα «τρωτό» είδος.


Οι απειλές για την επιβίωση του είδους στην Ελλάδα είναι κυρίως ανθρωπογενείς. Η συνεχής υποβάθμιση των βιοτόπων, η μείωση διαθεσιμότητας της φυσικής λείας, όπως είναι τα οπληφόρα ζώα, η μεταστροφή της κτηνοτροφίας από ελεύθερη (εκτατική) σε σταβλισμένη (εντατική) αλλά και η αρνητική εικόνα του λύκου στη συνείδηση των ανθρώπων αποτελούν συνεχείς απειλές για το είδος.


Η εξόντωση της αγέλης αποτελεί ακόμη το μεγαλύτερο πρόβλημα για το είδος αφού αυτή αποτελεί το κύριο και ζωτικό τμήμα του πληθυσμού του λύκου αλλά και του οικοσυστήματος μιας ευρύτερης περιοχής.

Με την πεποίθηση ότι η «άγρια ζωή είναι κομμάτι της ζωής μας» ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συνεχίζει να δραστηριοποιείται για το λύκο που δεν πρέπει να λείψει από την ελληνική φύση, αφού κατόρθωσε να επιβιώσει ως σήμερα. Το «Καταφύγιο του Λύκου», που λειτουργεί στην Αγραπιδιά της Φλώρινας φιλοξενεί 10 πρώην αιχμάλωτους - από ιδιώτες - λύκους που δεν αναπαράγονται και δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουν στη φύση.

1 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

D.Angel είπε...

Κρίμα!
Καλό Σ/Κ γλυκό μου λιονταράκι
Φιλιά

Δημοσίευση σχολίου