• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Η πλειονότητα των σκυλιών έχει πια βάρος παραπάνω από το κανονικό, σύμφωνα με μια βρετανική επιστημονική μελέτη που διαπίστωσε ότι έξι στα δέκα κατοικίδια πρέπει να ταξινομηθούν ως υπέρβαρα ή παχύσαρκα, όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους.
Οι αιτίες που αυξάνουν υπέρμετρα το βάρος των κατοικίδιων σκυλιών, είναι κυρίως η έλλειψη φυσικής άσκησης (αντίθετα με τα αδέσποτα σκυλιά του δρόμου) και η κακή διατροφή τους, είτε με τα αποφάγια του τραπεζιού των αφεντικών τους, είτε με πολλά σνακ, με άλλα λόγια παχαίνουν για παρόμοιους λόγους με αυτούς που παχαίνουν και οι άνθρωποι.

Η έρευνα του πανεπιστημίου της Γλασκώβης στη Σκωτία, που δημοσιεύτηκε στο κτηνιατρικό περιοδικό “Journal of Small Animal Practice”, σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο, διαπίστωσε επίσης ότι τα σκυλιά είναι πιθανότερο να είναι υπέρβαρα, αν οι ιδιοκτήτες τους είναι ηλικιωμένοι ή φτωχοί ή αν οι ίδιοι είναι παχύσαρκοι.


Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι «όπως και στους ανθρώπους, η παχυσαρκία έχει σημαντικές επιπτώσεις στα ζώα, προδιαθέτοντας ή επιδεινώνοντας μια μεγάλη γκάμα κλινικών καταστάσεων, όπως τα αρθριτικά, και τελικά επιφέρει τη μείωση της διάρκειας ζωής».


Οι κτηνίατροι μελέτησαν τις περιπτώσεις 700 σκύλων ηλικίας άνω του ενός έτους και συμπέραναν ότι μόνο το 35% είχαν το ιδανικό βάρος. Το 59% κρίθηκαν ότι είχαν βάρος μεγαλύτερο του κανονικού, ενώ από αυτά τα σκυλιά το 20% θεωρήθηκαν παχύσαρκα και το 39% υπέρβαρα. Μόνο το 5% (ένα στα 20 σκυλιά) κρίθηκε ότι είχε βάρος μικρότερο του κανονικού (ίσως τα αφεντικά τους έκαναν δίαιτα!).


Η μελέτη έδειξε ότι όσο περισσότερο τα σκυλιά τρώνε τα αποφάγια του τραπεζικού των ιδιοκτητών τους, τόσο πιο παχύσαρκα γίνονται. Όσο πιο ηλικιωμένος είναι ένας ιδιοκτήτης, τόσο πιθανότερο είναι να δίνει κάποιου είδους σνακ στο σκυλί του, πράγμα που το κάνει υπέρβαρο. Επίσης, όσο μεγαλύτερο εισόδημα έχει ένας ιδιοκτήτης σκύλου, τόσο πιθανότερο είναι το ζώο να έχει φυσιολογικό βάρος.


Οι σκύλοι των φτωχότερων ιδιοκτητών είναι –παραδόξως- και πιο παχύσαρκοι.

Υπολογίστηκε ότι ο κίνδυνος να είναι παχύσαρκο ένα σκυλί, μειώνεται κατά 4% για κάθε πρόσθετη ώρα φυσικής άσκησης που κάνει μέσα στην εβδομάδα (μήπως ήρθε η ώρα για γυμναστήρια ειδικά για σκύλους;).


Μια σειρά άλλων ερευνών διεθνώς έχουν επίσης καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά γίνονται ολοένα πιο παχιά, ακριβώς όπως και οι άνθρωποι. Μια γαλλική μελέτη έδειξε ότι το 39% των σκυλιών είναι υπέρβαρα, ενώ μια αυστραλιανή έρευνα συμπέρανε ότι το 41% είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου