• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Η τεράστια οικολογική καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού, ίσως η μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ μοιάζει σαν ένας εφιάλτης δίχως τέλος…

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι τώρα να ελαττωθεί η διαρροή πετρελαίου δεν στέφθηκαν με επιτυχία, ενώ τα απαισιόδοξα σενάρια θέλουν τη διαρροή να συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο.

Ο πετρελαϊκός εφιάλτης απειλεί, εκτός από τα ψάρια της περιοχής ασπόνδυλα και καρκινοειδή που τροφοδοτούσαν μια πλούσια βιομηχανία αλιείας, ακόμη και πτηνά που σταθμεύουν στους βαλτότοπους του Δέλτα του Μισισιπή, από τους οποίους το πετρέλαιο είναι αδύνατο να απομακρυνθεί.

Αν και στον Κόλπο του Μεξικού έχει χυθεί περισσότερο πετρέλαιο από κάθε άλλη φορά στην ιστορία, ξεπερνώντας την πετρελαιοκηλίδα από το δεξαμενόπλοιο Exxon Valdez στην Αλάσκα το 1989 Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν δυο άγνωστα μέχρι σήμερα είδη ψαριών που πιθανότατα ζουν αποκλειστικά εκεί.

Πρόκειται για δύο ψάρια «νυχτερίδες » που ζουν σε μεγάλα βάθη στον Κόλπο του Μεξικού και ονομάζονται έτσι επειδή στέκονται στο βυθό ακουμπώντας στα πτερύγιά τους και θυμίζουν νυχτερίδες που σέρνονται πάνω στα φτερά τους. Η ανακάλυψη αυτή καταδεικνύει τη δυνητική απώλεια βιοποικιλότητας που μπορεί να προκαλέσει μια καταστροφή αυτής της κλίμακας.

Παρουσιάζοντας την ανακάλυψη στο Journal of Fish Biology, η ομάδα του Δρ Σπαρκς δίνει στα νέα είδη τις ονομασίες Halieutichtys intermedius και Halieutichtys bispinosus και έρχονται να προστεθούν στο ήδη γνωστό συγγενικό είδος H. Aculaetus.

Προσπαθώντας να βάλουν «φρένο» ταχύτερα στην οικολογική καταστροφή ειδικοί προτείνουν να μπουν στη «μάχη» τα ρωσικά βαθυσκάφη Mir.

«Υπάρχουν μόνο τέσσερα σκάφη σε όλο τον κόσμο που μπορούν να καταδυθούν μέχρι τα 6.000 μέτρα -τα Mir, το γαλλικό Nautile και το ιαπωνικό Shinkai. Τα Mir είναι γνωστό ότι είναι τα καλύτερα» δήλωσε στο BBC ο Γιεβγκένι Τσερνίεφ, κυβερνήτης των ρωσικών υποβρυχίων.

Ο Τσερνίεφ και τα βαθυσκάφη Mir, τα οποία ανήκουν στο ρωσικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Σίρκοφ, είχαν γίνει πρωτοσέλιδο το 2007 όταν πραγματοποίησαν την πρώτη αποστολή μέχρι το βυθό του Βόρειου Πόλου.

Τα δύο υποβρύχια βρίσκονται σήμερα στη λίμνη της Βαϊκάλης, όπου έχουν ήδη ανακαλύψει αποθέματα στερεοποιημένου ένυδρου μεθανίου.

Ο Γιεβγκένι Τσερνίεφ σημείωσε ακόμη ότι απορεί με το γεγονός ότι η BP δεν έχει ζητήσει τη συνδρομή των Ρώσων και ζήτησε να εξεταστεί το θέμα σε επίπεδο κυβερνήσεων και επιστημόνων.

Η BP χρησιμοποιεί στην επιχείρησή της ρομποτικά βαθυσκάφη που ελέγχονται από την επιφάνεια και καταδύονται μέχρι το βυθό στα 1.500 μέτρα. Από τις 21 Απριλίου που βυθίστηκε η πλατφόρμα άντλησης DeepWater Horizon, η εταιρεία δεν έχει καταφέρει να σφραγίσει τη γεώτρηση, έχει εγκαταστήσει όμως ένα σύστημα αγωγών που αντλεί ένα μέρος του πετρελαίου.

Και επειδή σε κάθε περίπτωση το νόμισμα έχει πάντα δυο όψεις υπάρχουν και ειδικοί πού υποστηρίζουν ότι η οικολογική καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού ίσως και να έχει μακροπρόθεσμα ωφέλιμα αποτελέσματα, μιας και οι πολίτες της χώρας ενδεχομένως να έχουν πειστούν πλέον πως πρέπει να αλλάξουν τον τόσο απόλυτα, ενεργειακά εξαρτημένο τρόπο ζωής τους.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου