• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

  Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

 • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

  «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

 • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

  «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

 • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace δημοσιοποίησε λίστα με μεγάλες εταιρείες που επιτείνουν την αποψίλωση της ζούγκλας στην Ινδονησία χρησιμοποιώντας χαρτί και φοινικέλαιο από μη βιώσιμες πηγές.

H περιβαλλοντική καταστροφή στο ινδονησιακό αρχιπέλαγος είναι πιθανώς από τις χειρότερες που συντελούνται αυτή την περίοδο στον πλανήτη: τεράστιες εκτάσεις ζούγκλας δίνουν τη θέση τους σε φυτείες για την παραγωγή χαρτιού και ανθυγιεινού φοινικέλαιου, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου και να ωθούνται στα όρια της εξαφάνισης οι ουραγκοτάγκοι και άλλα απειλούμενα είδη.


Η Greenpeace βάζει τώρα στο στόχαστρο τους εταιρικούς πελάτες του ομίλου Asia Pulp and Paper (APP), παγκόσμιου γίγαντα του χαρτοπολτού και του φοινικέλαιου.


Η εταιρεία Sinar Mas, θυγατρική του ομίλου APP, «καταστρέφει αδυσώπητα τα τροπικά υγρά δάση» γράφουν οι ερευνητές της Greenpeace σε έκθεση με τίτλο
Πώς η Sinar Mas Πολτοποιεί τον Πλανήτη.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η λίστα με τους πελάτες της Sinar Mass περιλαμβάνει τις αλυσίδες σουπερμάρκετ Tesco και Walmart, τη βρετανική αλυσίδα πολυκαταστημάτων WH Smith, την αμερικανική εταιρεία υπολογιστών HP, την αμερικανική αλυσίδα εστιατορίων KFC, την ολλανδική εταιρεία αναλώσιμων Corporate Express και την αυστραλιανή PaperlinX.


Περιοδικά που τυπώνονται σε χαρτί της Sinar Mass είναι μεταξύ άλλων η κινεζική έκδοση του National Geographic, CNN Traveler, Cosmo Girl, Elle, Esquire και Marie Claire.


Εκτός από την παραγωγή χαρτοπολτού από μη ανανεώσιμες πηγές, η Sinar Mass κατηγορείται επίσης για αποψίλωση εκτάσεων που μετατρέπονται σε μονοκαλλιέργειες φοινικόδεντρων.


Φοινικέλαιο από τις περιοχές αυτές φέρονται να χρησιμοποιούν οι αμερικανικές εταιρείες τροφίμων και εστιατορίων Campel Soup, Burger King, Dunkin Donuts και Pizza Hut και η ιαπωνική εταιρεία καλλυντικών Shiseido.


H Greenpeace επαινεί αντίθετα τις εταιρείες που σταμάτησαν να χρησιμοποιούν φοινικέλαιο της Sinar Mas, όπως η εταιρεία χημικών προϊόντων Unilever και οι εταιρείες τροφίμων Kraft και Nestle.


Ο όμιλος APP επιμένει από την πλευρά του ότι δεσμεύεται για χρήση αειφόρων πηγών, η Greenpeace όμως τον κατηγορεί ότι δεν τηρεί τις υποσχέσεις του.


Μια από τις περιοχές που υλοτομεί η APP είναι, σύμφωνα με την Greenpece, το δάσος του Μπουκίτ Τιγκαπουλού όπου ζουν ουραγκοτάγκοι και τίγρεις της Σουμάτρας. Και τα δύο θηλαστικά απειλούνται με εξαφάνιση.


Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιοντχογιόνο επέβαλε πρόσφατα μορατόριουμ στην εκχώρηση δασικών εκτάσεων, ως αντάλλαγμα για την παροχή οικονομικής βοήθειας 1 δισ. δολαρίων από τη Νορβηγία.


Η Greenpeace παραμένει δύσπιστη για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, δεδομένου ότι οι εκτάσεις που εκμεταλλεύεται η Sinar Mas δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τη Νορβηγία και η κυβέρνηση της Ινδονησίας παραδέχεται ότι η παράνομη υλοτομία ανθεί.


Λόγω της καταστροφής των δασών, η Ινδονησία έχει σήμερα την τρίτη θέση παγκοσμίως στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.


Διαβάστε αναλυτικά:


0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου