Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ αγωνίζεται για 27η χρονιά για την προστασία των φωλιών των Θαλασσίων χελωνών, των νεογνών τους και των βιοτόπων τους στον Νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο, την δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της Caretta caretta σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Κάθε νύχτα, από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα μέσα του Αυγούστου εκατοντάδες ενήλικες θηλυκές Καρέττα βγαίνουν στις αμμουδερές και ήσυχες παραλίες του Κυπαρισσιακού Κόλπου για να φτιάξουν τις φωλιές τους και να βάλουν το λιθαράκι τους στην προσπάθεια συνέχισης του είδους τους που απειλείται με εξαφάνιση λόγω της ανθρώπινης απληστίας και του εγωκεντρισμού.
Μετά από σχεδόν 30 χρόνια ενασχόλησης με τις Θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα, θα λέγαμε ότι έχουμε δει τα πάντα. Νεκρές και τραυματισμένες χελώνες θύματα κάποιων υπερβολικά γρήγορων σκαφών, με τεμαχισμένα καβούκια, με κομμένα πτερύγια ακόμα και αποκεφαλισμένες, με σειρά από αγκίστρια στο στομάχι τους, παραγεμισμένες με πλαστικές σακούλες, με σακατεμένα κρανία, χωρίς μάτια και με πρόκες ή και σφαίρες μπηγμένες στο κεφάλι τους, αποτελέσματα ατυχημάτων αλλά και ασυνείδητων, ανήθικων πράξεων. Μέχρι σήμερα όμως δεν περιμέναμε ότι θα ήμασταν μάρτυρες ενός τόσο στυγερού εγκλήματος...
Ενώ δυο εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, μια κοπέλα από την Αμερική και ένας νέος από την Ιρλανδία, περπατούσαν κατά μήκος της παραλίας από το Καλόνερο μέχρι την Κυπαρισσία, έμειναν άναυδοι όταν ήρθαν αντιμέτωποι με αυτό το φρικιαστικό θέαμα. Στην παραλία του Καρτελλά, λίγο έξω από την πόλη της Κυπαρισσίας, μια μαμά χελώνα κείτονταν νεκρή σε μια απόσταση 30 μέτρων από την θάλασσα, κατακρεουργημένη και χωρίς κέλυφος. Μια εικόνα που σπάραζε την καρδιά ακόμη και των πιο σκληρών και ασυγκίνητων ανθρώπων. Μια μητέρα χελώνα, μήκους περίπου ενός μέτρου, περίμενε 30 χρόνια για να γυρίσει στην παραλία που γεννήθηκε να φτιάξει την φωλιά της, εκεί όπου την περίμενε κάποιος ασυνείδητος που την θανάτωσε για να αφαιρέσει το καβούκι της και να κοσμήσει με αυτό κάποιο σαλόνι, με το λάφυρο της αδιανόητης απανθρωπιάς του και βαρβαρότητας!
Δυστυχώς, στην περιοχή που αποτελεί και τον πυρήνα της φωλεοποίησης για τη Θαλάσσια χελώνα στον Κυπαρισσιακό, από το Καλόνερο μέχρι και την περιοχή της Ελαίας, μετράμε κάθε χρόνο δεκάδες εκθαλασσώσεις Θαλασσίων χελωνών ως αποτέλεσμα της τυχαίας αλληλεπίδρασης τους με τα αλιευτικά εργαλεία ή τις ανθρώπινες δραστηριότητες στο θαλάσσιο περιβάλλον, ποτέ όμως πριν δεν είδαμε στην Ελλάδα ένα παρόμοιο αποτρόπαιο έγκλημα που υποβαθμίζει το ανθρώπινο είδος.
Η τοπική κοινωνία στην περιοχή που δραστηριοποιείται ο ΑΡΧΕΛΩΝ στον Κυπαρισσιακό, έχει μεγαλώσει γενιές με τις χελώνες καρέττα να μοιράζονται τις δικές τους μοναδικές παραλίες, σέβεται αυτό το προϊστορικό είδος και ενισχύει τις προσπάθειες εθελοντών από ολόκληρο τον κόσμο και υπευθύνων του ΑΡΧΕΛΩΝ που νυχθημερίς δουλεύουν για την διατήρηση του σπάνιου αυτού ζώου και της φυσικής κληρονομιάς μας. Οι ντόπιοι σοκαρισμένοι αντιμετώπισαν το τρομακτικό θέαμα, λίγες μέρες πριν την πανσέληνο του Ιουνίου, σε μια παραλία που οι ίδιοι κάτοικοι φροντίζουν για την προστασία των φωλιών που κάνουν εκεί οι χελώνες καρέττα. Στον ΑΡΧΕΛΩΝ ήρθαν να καταγγείλουν το συμβάν κάτοικοι της περιοχής ντροπιασμένοι για το ανθρώπινο είδος και με εμφανή ανησυχία για την κατάληξη του.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ και οι εκατοντάδες κάθε χρόνο εθελοντές του, στα πλαίσια της προσπάθειας για την προστασία αυτού του απειλούμενου είδους, συνεχίζει να κάνει προσπάθειες ενημερώνοντας, ευαισθητοποιώντας το κοινό και πιέζοντας τις αρμόδιες αρχές και ιδιώτες για την συμβολή τους στην προστασία ενός σημαντικού είδους υπό εξαφάνιση και ζητά από όλους να σεβαστούν αυτό το πανάρχαιο ζώο.
Παρόμοιεςεικόνες δεν θα πρέπει να ξαναδούμε!
1 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:
Δεν υπάρχει σωτηρία τελικά. Οι τύποι θέλουν κρέμασμα.
Δημοσίευση σχολίου