• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Ελέγξτε ποιοι αγοράζουν τα δηλητήρια!


Με επιστολή της την Τρίτη 10 Αυγούστου, προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων ζητά να καταγράφονται για να ελέγχονται όσοι προμηθεύονται ιδιαιτέρως επικίνδυνα φυτοφάρμακα και άλλες τοξικές ουσίες, τις οποίες τα ανθρωπόμορφα κτήνη - που δολοφονούν τα ζώα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας - βρίσκουν με μεγάλη ευκολία.

Η επιστολή έχει ως εξής: «Είναι γνωστό σε όλους, ότι κάθε χρόνο δολοφονούνται χιλιάδες ζώα, τόσο της ήμερης όσο και της άγριας πανίδας στην χώρα μας, με την μέθοδο χρήσης γεωργικών φυτοφαρμάκων (φόλες).

Το Ενημερωτικό Σημείωμα της υπουργού, Κατερίνας Μπατζελή, αναφέρεται στην "ορθολογική" χρήση των φυτοφαρμάκων προκειμένου να διασφαλιστεί η παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών αγροτικών προϊόντων αλλά και η προστασία του χρήστη, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων θεωρεί απαραίτητο στο σχέδιο νόμου να υπάρχει ρητή διάταξη για την μη χρήση γεωργικών φαρμάκων για την εξολόθρευση ζώων τόσο της ήμερης όσο και της άγριας πανίδας.
Γι’ αυτό στην ανωτέρω παράγραφο του Σημειώματος προτείνουμε να προστεθεί η φράση «... του περιβάλλοντος, της ήμερης και άγριας πανίδας».

Μολονότι η προσθήκη μιας τέτοιας διάταξης μπορεί να θεωρηθεί μη απαραίτητη, ως αυτονόητη, η ίδια η ζωή και η κατά κόρον χρήση των γεωργικών φαρμάκων για δηλητηριάσεις ζώων, επιβάλλει τελικά την ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο του θέματος αυτού.

Πέραν δε αυτής της προσθήκης ειδικότερα προτείνουμε:

1. Να υπάρξει σαφής και ειδική μνεία στο σχέδιο νόμου, των ποινικών και οικονομικών κυρώσεων που προβλέπονται σε αυτή την περίπτωση από τους νόμους 3170/2003 και 1197/81, όπως αυτοί ζητάμε να τροποποιηθούν στις συνολικές προτάσεις, που έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο σας.

2.Θα πρέπει να καθοριστεί το όργανο της Πολιτείας, το οποίο θα επιβάλλει άμεσα τα πρόστιμα καθώς και το που θα πληρώνονται αυτά.

3.Θα πρέπει να οριστεί επακριβώς ο φορέας που θα εκδίδει το Εθνικό Συνταγολόγιο καθώς και οι προϋποθέσεις έκδοσης, ώστε να καθίσταται αδύνατη η χρήση φυτοφαρμάκων για την δολοφονία ζώων. Ο φορέας αυτός, που θα διενεργεί και τους απαραίτητους ελέγχους μετά την καταγραφή και πώληση των φυτοφαρμάκων, προτείνουμε να είναι οι γεωπόνοι των δημοσίων υπηρεσιών ανά νομό.

4. Η διάθεση των φυτοφαρμάκων να γίνεται μόνο από τις Γεωργικές Ενώσεις και να υπογράφει ο αγοραστής υπεύθυνη δήλωση, ότι δεν τα προορίζει για δηλητηρίαση ζώων καθώς και ότι γνωρίζει τις κυρώσεις και ποινές των σχετικών νόμων, που ισχύουν στην περίπτωση αυτή.

Ελπίζουμε, ότι στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο θα ληφθούν υπόψη οι παραπάνω θέσεις - παρατηρήσεις μας, έτσι ώστε να καταστεί δυνατόν να περιοριστεί στο ελάχιστο και στο τέλος να εξαλειφθεί η μάστιγα των χιλιάδων δηλητηριάσεων ζώων στη χώρα μας».

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου