• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Τρία σπάνια είδη μεταναστευτικών πουλιών επέλεξαν για ξεκούραση το Εθνικό Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα, στο οποίο συγκεντρώνονται χιλιάδες πουλιά κάθε φθινόπωρο

Εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας παρατήρησαν στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου δύο νεαρούς ερυθρόλαιμους φαλαρόποδες (Phalaropus lobatusm, στην ένθετη αριστερά) την ώρα που τρέφονταν με τον χαρακτηριστικό τρόπο του είδους τους, κάνοντας στροφές γύρω από τον εαυτό τους.

Επιπλέον, δύο ρωσότρυγγες (Xenus cinereus) παρατηρήθηκαν στο παράκτιο τμήμα του Αξιού. Ο ρωσότρυγγας αναπαράγεται κυρίως στην τάιγκα της Σιβηρίας και η συνήθης μεταναστευτική του πορεία περνάει ανάμεσα από τη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία, τη δυτική Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.


Τέλος, στις 31 Αυγούστου εθεάθη ένας κόκκινος φαλαρόποδας (Phalaropus fulicarius, στην ένθετη δεξιά) που εντοπίζεται μόλις για έκτη φορά στην Ελλάδα. To είδος αυτό αναπαράγεται στην παράκτια τούνδρα των σκανδιναβικών χωρών και διαχειμάζει στον Ατλαντικό, ανοιχτά της νότιας και δυτικής Αφρικής. Στους κόκκινους φαλαρόποδες οι ρόλοι των φύλων είναι ανεστραμμένοι, δηλαδή τα θηλυκά έχουν πιο έντονα χρώματα και φιλονικούν για τα αρσενικά, τα οποία κλωσούν και φροντίζουν τους νεοσσούς.

Όπως σχολιάζει ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα, «παρά τις έντονες ανθρωπογενείς πιέσεις που δέχονται, η περιοχή του Καλοχωρίου και το παράκτιο τμήμα του ποταμού Αξιού παραμένουν σημαντικοί πυρήνες βιοποικιλότητας σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο».

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου