• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

  Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

 • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

  «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

 • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

  «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

 • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Περισσότερο από το 20% των περίπου 380.000 γνωστών ειδών φυτών σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζει κίνδυνο εξαφάνισης, δείχνει η πρώτη εκτίμηση για τη βιοποικιλότητα της χλωρίδας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το 80% της απειλής για το πράσινο του πλανήτη αντιστοιχεί στην ανθρώπινη δραστηριότητα, και συγκεκριμένα στην μετατροπή των ενδιαιτημάτων σε καλλιεργήσιμη γη και βοσκοτόπια, υπολογίζουν οι ερευνητές.


Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε από ειδικούς των διάσημων Βασιλικών Βοτανικών Κήπων του Κιους έξω από το Λονδίνο. Τα αποτελέσματα (με την ονομασία Δειγματοληπτικός Δείκτης Κόκκινης Λίστας) καλύπτουν ένα σημαντικό κενό στην εικόνα για την κατάσταση του πλανήτη, δεδομένου ότι οι περισσότεροι άλλοι δείκτες βιοποικιλότητας, όπως η Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών, αφορούν κυρίως τα σπονδυλωτά ζώα.


«Η μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που υποψιαζόμασταν -τα φυτά απειλούνται και η κύρια αιτία είναι η ανθρωπογενής απώλεια ενδιαιτημάτων» δήλωσε ο Στίβεν Χόπερ, διευθυντής των Βοτανικών Κήπων του Κιους. «Δεν μπορούμε να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια παρακολουθώντας τα φυτικά είδη να εξαφανίζονται. Τα φυτά είναι η βάση όλης της ζωής στη Γη προσφέροντας καθαρό αέρα, νερό, τροφή και καύσιμα. Από αυτά εξαρτάται η ζωή όλων των ζώων και των πτηνών, από αυτά εξαρτώμαστε κι εμείς» επισήμανε.


Οι συντάκτες της μελέτης εκτιμούν ότι τα φυτά απειλούνται περίπου όσο τα θηλαστικά της Γης. Απειλούνται επίσης περισσότερο από τα πτηνά αλλά λιγότερο από τα αμφίβια και τα κοράλλια, αναφέρει το πρακτορείο AFP.


H ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο είναι τα γυμνόσπερμα φυτά, στα οποία κατατάσσονται σήμερα 700-900 είδη, ανάμεσά τους τα κωνοφόρα, τα κυκαδόφυτα και το γκίνγκο.


Η μελέτη αναμένεται να αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων σε διάσκεψη του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας τον Οκτώβριο. Στη διάσκεψη αυτή, οι χώρες που έχουν επικυρώσει τη διεθνή Συνθήκη για τη Βιολογική Ποικιλότητα θα θέσουν νέους στόχους για την προστασία των ειδών του πλανήτη.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου