• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

«Πνίγονται» 72 υγρότοποι της Αττικής


Σοβαρά προβλήματα ρύπανσης, μπαζωμάτων, καταπατήσεων, απαξίωσης και εγκατάλειψης αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι υγρότοποι της Αττικής.

Τα τελευταία καταφύγια της άγριας ζωής στο λεκανοπέδιο της πρωτεύουσας μένουν συχνά «θαμμένα» κάτω από τόνους σκουπιδιών και μπάζων, ενίοτε καταπατημένα, ενώ τουλάχιστον πέντε υγρότοποι έχουν εξαφανιστεί πλέον από τον χάρτη...

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, ολοκλήρωσε το πρώτο στάδιο απογραφής 72 υγρότοπων και ρεμάτων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Προστασία και Ανάδειξη των Υγροτόπων της Αττικής». Γι’ αυτό και κατέθεσε στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος πρόταση οριοθέτησης, με σκοπό τη θεσμική κατοχύρωση, την προστασία και αποκατάστασή τους.

«Πνίγονται» 72 υγρότοποι της Αττικής

«Οι περισσότεροι υγρότοποι στην Αττική έχουν εξαφανιστεί ή είναι πλέον εξαιρετικά υποβαθμισμένοι», τονίζει η Ορνιθολογική, προσθέτοντας πως «μεγάλος αριθμός υγροτόπων έχει μετατραπεί σε χώρο εναπόθεσης μπάζων και απορριμμάτων, ενώ άλλοι έχουν επιχωματωθεί πλήρως με αποτέλεσμα τα όριά τους να χάνονται και να ξεχνιέται η ύπαρξή τους.

Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται οι ποταμοί και τα ρέματα του λεκανοπεδίου».

Κάποιοι υγρότοποι έχασαν μεγάλο μέρος της έκτασής τους, όπως αυτός της Λούτσας και του Ασωπού - Σκάλας Ωρωπού.

Αλλοι μπαζώθηκαν ή μετατράπηκαν σε ανεξέλεγκτες χωματερές, όπως ο υγρότοπος της Μπρέξιζας, ενώ άλλοι, όπως ο Σχινιάς, το Βουρκάρι και η Βραυρώνα, μαστίζονται από τη λαθροθηρία ή απειλούνται από την αυθαίρετη δόμηση και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Καταγραφές
Παρόλα αυτά, η άγρια ζωή της Αττικής αντέχει ακόμη. Το 2009 καταγράφηκαν από την Ορνιθολογική πάνω από 21.500 πουλιά από 141 είδη σε υγρότοπους της Αττικής. Από αυτά, 31 περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας για τα Πουλιά, ενώ 20 είδη έχουν χαρακτηριστεί στο «Κόκκινο Βιβλίο» ως Σχεδόν Κινδυνεύοντα, Τρωτά ή Κινδυνεύοντα.

«Οι υγρότοποι της Αττικής είναι εξαιρετικά σημαντικοί για πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας που βρίσκουν σε αυτούς έναν δυσεύρετο στην Αττική τόπο για την επιβίωσή τους», τονίζει η συντονίστρια ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης δράσεων διατήρησης της Ορνιθολογικής, Ρούλα Τρίγκου.

«Η ένταξη των υγροτόπων στο κατάλληλο νομικό πλαίσιο είναι απαραίτητη ώστε να κατοχυρωθούν ως τόποι σημαντικοί για τη βιοποικιλότητα, αλλά και ως ελεύθεροι χώροι στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον. Η απογραφή και η οριοθέτησή τους αποτελεί το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική προστασία τους», προσθέτει η ίδια.

Γιάννης Φώσκολος

ΑΠΟ ΕΘΝΟΣ

1 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΝ ΧΑΘΟΥΝ ΤΟΣΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΣΑ ΕΙΔΗ ΧΛΩΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑΣ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΜΕΣΑ.
ΑΡΓΩ ΛΙΓΟ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ.

Δημοσίευση σχολίου