• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Περιβαλλοντικό βατερλό χαρακτηρίζουν το ντεμπούτο του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Γιάννη Διαμαντίδη, οι Greenpeace και WWF Ελλάς, με αφορμή τη στάση που κράτησε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Αλιείας για τον κόκκινο τόνο.

Η θητεία του νέου υπουργού ξεκίνησε με απόρριψη της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση της αλιείας του ιδιαίτερα απειλούμενου με εξαφάνιση ερυθρού τόνου από τους αλιευτικούς στόλους της ΕΕ και προστασία των περιοχών αναπαραγωγής του.


Απαίτησε, επίσης, να αυξηθούν οι άδειες λειτουργίας φαρμών πάχυνσης τόνου για την Ελλάδα!


Εκτιμάται μάλιστα ότι η κίνηση του υπουργού μπλοκάρει τις θετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαίας Επιτρόπου, κ. Μαρίας Δαμανάκη, καθώς βάζει το βραχυπρόθεσμο όφελος της καταστροφικής αλιείας πάνω από το μέλλον της θαλάσσιας ζωής και της επιβίωσης χιλιάδων αλιέων.


Τρεις εβδομάδες πριν την ετήσια συνεδρίαση της Διεθνούς Επιτροπής για τη διατήρηση του τόνου στο Παρίσι (17-27 Νοεμβρίου), οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινή απόφαση στο θέμα των ποσοστώσεων.


Τα κράτη-μέλη της Μεσογείου έσπευσαν να ταχθούν ενάντια στη μείωση των ποσοστώσεων στην αλιεία του ερυθρού τόνου, γεγονός που οδηγεί τα ήδη μειωμένα ιχθυαποθέματα τόνου σε νομοτελειακή κατάρρευση.


Σύμφωνα και με τα στοιχεία που έχει αναφέρει και η Ελληνίδα Επίτροπος εάν συνεχιστούν οι σημερινοί ρυθμοί και πρακτικές αλιείας, σε δέκα χρόνια θα έχουν παραμείνει υγιή, μόλις έξι με οκτώ από τα 136 εμπορικά ιχθυαποθέματα των ευρωπαϊκών θαλασσών.


Στην προχθεσινή συνάντηση, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Αλιείας καλούνταν να αποφασίσουν για το μέλλον του τόνου και τη στάση που θα κρατήσουν ενόψει της Ετήσιας Συνάντησης της ICCAT (Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση του Τόνου του Ατλαντικού).


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στα κράτη μέλη μια πρόταση η οποία θα μείωνε το σύνολο των επιτρεπόμενων αλιευμάτων στους 6.000 τόνους αυτού του ψαριού και πρότεινε την προστασία των περιοχών αναπαραγωγής του. Τη στιγμή που επίκειται η κατάρρευση του πληθυσμού ερυθρού τόνου της Μεσογείου, η Ελλάδα τάχθηκε ενάντια στην πρώτη ουσιαστική πρωτοβουλία για τη σωτηρία του είδους.

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις η θητεία του κ. Διαμαντίδη ξεκινάει με τους χειρότερους οιωνούς και θέτει σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο διαθέτει την πολιτική βούληση για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Ελληνικής Αλιείας και να υλοποιήσει τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για πράσινη ανάπτυξη, βιώσιμη αλιεία και προστασία των ελληνικών θαλασσών.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου