• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Οι υπεύθυνοι του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου μάς έστειλαν την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με το δελφινάριο και τα θηλαστικά που φιλοξενούνται εκεί. «Σχετικά με την ανακοίνωση της ΠΑ.Δ.Ο.ΖΩ. που αναφέρεται στη δήθεν παράνομη παρουσία δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, την οποία και δημοσιεύσατε στην ιστοσελίδα σας και προς αποκατάσταση της αλήθειας και ενημέρωσης των αναγνωστών σας, έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:

Οι αιτιάσεις περί παράνομης εισαγωγής των δελφινιών είναι απολύτως ανακριβείς, καθώς τα δελφίνια μας που προέρχονται από το Εθνικό Θαλάσσιο Μουσείο της Λιθουανίας έχουν μετακινηθεί νομιμότατα και έχουν τηρηθεί για την μεταφορά τους στην Ελλάδα όλες οι διατάξεις που προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις, τις οποίες έχει υπογράψει και η Ελλάδα.


Τα επτά δελφίνια που ήρθαν πρόσφατα στην χώρα μας είναι αποτέλεσμα της επείγουσας έκκλησης από πλευράς του Εθνικού Θαλάσσιου Μουσείου της Λιθουανίας να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου για ένα διάστημα 7 μηνών, έτσι ώστε το Μουσείο να προχωρήσει σε ανακατασκευή των εκεί πεπαλαιωμένων εγκαταστάσεών του.


Η αδυναμία τους να βρουν κατάλληλο και επαρκή χώρο που μπορεί να παρέχει τις καλύτερες συνθήκες για τα επτά αυτά δελφίνια, σε συνδυασμό με την αναγνώριση των άριστων και υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων που διατηρούμε στο Αττικό Πάρκο, οδήγησε στην εξεύρεση αυτής της προσωρινής λύσης, στην οποία και συναινέσαμε.


Η μεταφορά τους στην Ελλάδα εξετελέσθη από την Λιθουανική Αεροπορία με στρατιωτικά μεταγωγικά αεροπλάνα και το όλο γεγονός πήρε μεγάλη διάσταση από τα λιθουανικά Μ.Μ.Ε., καθώς το γεγονός κεντρίζει το ενδιαφέρον του Λιθουανικού κοινού, το οποίο είναι περήφανο για τα δελφίνια τους και τον ρόλο που διατελούν, καθ' όσον έχουν γεννηθεί στο δελφινάριο του Εθνικού Θαλάσσιου Μουσείου της Λιθουανίας και ως γνωστόν, τα δελφίνια που γεννιούνται σε δελφινάρια δεν μπορούν να επιβιώσουν στην ανοιχτή θάλασσα, καθώς δεν έχουν τα απαραίτητα για επιβίωση αντανακλαστικά και γνώσεις εξ εμπειρίας.


Οι πισίνες των εγκαταστάσεων του Αττικού Πάρκου έχουν σχεδιαστεί με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και συνθήκες που ορίζει η Ε.Α.Α.Μ. (Ευρωπαϊκή Ένωση Θαλασσίων Θηλαστικών) και η ΕΑΖΑ (Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων) και μπορούν να φιλοξενήσουν έως 12 δελφίνια. Είναι σαφές ότι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, αντίθετα με ό,τι ισχυρίζεται η ΠΑ.Δ.Ο.ΖΩ., συμμορφώνεται όχι μόνο με όλους τους νόμους της πολιτείας, αλλά και τους πολύ αυστηρότερους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους, που διέπουν τη λειτουργία μας.


Εν τούτοις οι αρμόδιες υπηρεσίες αρχικά απεφάνθησαν αρνητικά για την παρουσία των δελφινιών μας στην Ελλάδα, λόγω του ότι έδρασαν βάσει προφορικής παραπληροφόρησης ότι δήθεν τα πιστοποιητικά μας δεν ήταν σε ισχύ, πράγμα ανυπόστατο.


Αναφορικά με την παρατήρηση της ΠΑ.Δ.Ο.ΖΩ. ότι “η κινητοποίηση φορέων και πολιτών από τότε που ήρθαν τα δελφίνια μας είναι πρωτοφανής”, σε όλο τον κόσμο υπάρχει μια 'θορυβώδης' πληθυσμιακή μειοψηφία που διαφωνεί με την ιδέα των ζωολογικών πάρκων, η οποία με την βοήθεια της ιντερνετικής επικοινωνίας αποκτά δυσανάλογη "φωνή".


Όμως παρόλο που σεβόμαστε το δικαίωμα οποιουδήποτε να έχει τις αντιλήψεις του, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την αντίθεσή μας, μια και θεωρούμε ότι αποτελούμε έναν από τους σημαντικότερους φορείς “περιβαλλοντικής συνείδησης” στη χώρα, στοχεύοντας να ευαισθητοποιήσουμε το ευρύ μας κοινό με ψυχαγωγικό τρόπο για τα σημαντικότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η παγκόσμια πανίδα.


Aξίζει να σημειωθεί, ότι πολλές πρωτοβουλίες και νομοθεσίες για την προστασία της θαλάσσιας και της άγριας ζωής στην φύση έχουν προκύψει παγκοσμίως από τα θετικά ερεθίσματα που έλαβαν οι επισκέπτες σε ζωολογικά πάρκα και δελφινάρια. Επιπλέον, πρέπει να σημειώσουμε ότι χωρίς το αξιοσημείωτο έργο διατήρησης των ειδών (Species Conservation Programs) όλων των σοβαρών ζωολογικών πάρκων παγκοσμίως, το 50% της πανίδας του πλανήτη θα αφανισθεί από προσώπου γης μέχρι το τέλος του αιώνα.


Όσον αφορά την δήθεν “έκταση που έχει πάρει το θέμα διεθνώς με την εμπλοκή μεγάλων διεθνών οργανώσεων”, εμείς δεν γνωρίζουμε να έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Βέβαια δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι συνιστούν "εμπλοκή μεγάλων διεθνών οργανώσεων" κάποια δημοσιεύματα στο ιντερνέτ ορισμένων παραπληροφορημένων ακτιβιστών, οι οποίοι έχουν παρασυρθεί από τις ψευδείς κατηγορίες οπαδών του γνωστού πλέον Rick O'Barry - πρωτεργάτη του συγκλονιστικού και βραβευμένου έργου The Cove, το οποίο όμως λανθασμένα συνδέει την μαζική σφαγή δελφινιών στην Ιαπωνία και το εμπόριο δελφινιών προς μεσοανατολικούς και ασιατικούς προορισμούς, με το σημαντικό έργο των δελφιναρίων στον δυτικό κόσμο.


Επιπλέον ο κ. O'Barry περιγράφει σαν σημερινές, συνθήκες που ο ίδιος έζησε σε δελφινάρια της Αμερικής προ 40ετίας, όπου γνωρίζοντας πολύ λιγότερα από σήμερα, τοποθετούσαν άγρια δελφίνια πιασμένα στη θάλασσα μέσα σε δελφινάρια - κλουβιά, τελείως ακατάλληλα για τέτοια χρήση σύμφωνα με ό,τι γνωρίζουμε σήμερα.

Τέλος, επιθυμούμε να προσθέσουμε ότι η βαθειά αγάπη για τα ζώα που αισθάνεται κάθε ένας από τους εργαζομένους στο Αττικό Πάρκο αποτελεί την κινητήριο δύναμη για την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών διαβίωσης για τα χιλιάδες πλάσματα που φιλοξενούμε στο Πάρκο μας.


Αντί να αναλώνεται λοιπόν η ΠΑ.Δ.Ο.ΖΩ. σε θεαματικές και άδικες επιθέσεις σε βάρος μας, δεδομένου ότι τιμούμε και αναγνωρίζουμε το έργο που επιτελεί, θα την παρακαλούσαμε να εξετάσει την ισχύουσα νομοθεσία, έτσι ώστε να μην υιοθετεί άκριτα απόψεις παραπληροφορημένων ακραίων οργανώσεων.


Μάλιστα προτείνουμε στα μέλη της να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του Αττικού Πάρκου για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι το επίπεδο της φροντίδας και του επαγγελματισμού που χαρακτηρίζει το έργο μας. Πιστεύουμε ότι ίσως τότε θα συμπαραταχθούν μαζί μας στην προσπάθεια να κάνουμε το κόσμο να αγαπήσει υπεύθυνα όλα τα ζώα, που είναι τόσο σημαντικά για την συνέχεια της επίγειας ζωής».


απο ζουγκλα

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου