• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Διάσωση χελώνας καρέτα-καρέτα στην Αττική


Η «Δαμασκηνιά» βρέθηκε πριν από λίγες μέρες μέσα στο λιμάνι του Λαυρίου, αδύναμη και εξουθενωμένη. Ταξίδεψε με το ΚΤΕΛ ως το Πεδίο του Άρεως, από όπου την παρέλαβαν οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και την μετέφεραν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στην Γλυφάδα.

Ενώ δεν είχε εξωτερικά τραύματα, η άσχημη κατάσταση της χελώνας φαινόταν από τους πολλούς μικρούς βαλάνους στο καβούκι και το πλάστρον της – δηλαδή στην κοιλιά της. Αυτό ήταν ένδειξη πως η χελώνα είχε μείνει σχετικά ακίνητη για πολλές μέρες πριν βρεθεί.

Ο λόγος της ακινησίας της φάνηκε αμέσως στην ακτινογραφία που έγινε στο Ιατρικό Κέντρο της Γλυφάδας. Πολύ κοντά στο στόμα της βρισκόταν ένα αγκίστρι καρφωμένο βαθιά στην γλώσσα της.

Το ίδιο απόγευμα οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ πήγαν την χελώνα στο χειρουργείο της ειδικής κτηνίατρου Λητώς Κριτσέλη για να βγάλει το αγκίστρι από την γλώσσα της χελώνας που ονόμασαν «Δαμασκηνιά». Η Λητώ εκτός από το αγκίστρι βρήκε και σκίσιμο στην δεξιά εσωτερική πλευρά του στόματος της χελώνας και δυο τρύπες στον οισοφάγο από το ίδιο αγκίστρι. Το σκίσιμο έγινε πιθανότατα από το τράβηγμα της πετονιάς που ήταν δεμένη στο αγκίστρι.

Η Λητώ αφαίρεσε το αγκίστρι από την χελώνα και έραψε την πληγή και το σκίσιμο στο εσωτερικό του στόματος, αλλά οι τρύπες στον οισοφάγο, που είναι αρκετά μικρές, βρίσκονται αρκετά βαθιά και θα πρέπει να κλείσουν από μόνες τους.

Για να κλείσουν πιο εύκολα οι πληγές της, δεν βάλαμε την χελώνα αμέσως στην δεξαμενή της· την αφήσαμε σε ειδικό χώρο με σταθερή θερμοκρασία έξω από το νερό. Αυτό διευκόλυνε το αρχικό κλείσιμο των πληγών, αλλά επίσης προκαλεί αφυδάτωση στην χελώνα. Γι'αυτό και της δώσαμε ορό κάθε λίγες ώρες.

Σήμερα το μεσημέρι εξετάσαμε την «Δαμασκηνιά» και είδαμε πως οι πληγές της ξεκίνησαν να επουλώνονται. Έτσι ετοιμάσαμε μια δεξαμενή με θαλασσινό νερό, ελέγξαμε την θερμοκρασία ώστε να είναι καλή για την χελώνα, και βάλαμε την χελώνα σιγά σιγά μέσα.

Μόλις μπήκε στο νερό, η χελώνα άρχισε να κολυμπά. Αρχικά ήταν λίγο τρομαγμένη από την αλλαγή περιβάλλοντος, αλλά τώρα κολυμπά ανέμελα στην δεξαμενή της. Σε λίγες μέρες, όταν δεν θα υπάρχει κίνδυνος ν'ανοίξουν οι πληγές της, θα ξεκινήσουμε να την ταΐζουμε κι ελπίζουμε πως μέχρι τον Μάιο που θα την απελευθερώσουμε θα τρώει αρκετά καλαμάρια και κομμάτια ψαριού για να πάρει δυνάμεις για τα μεγάλα ταξίδια της.

Για κάθε ημέρα παραμονής της στο Κέντρο μας, απαιτούνται 2 Ευρώ για φαγητό και 3 Ευρώ για φάρμακα και κτηνιατρική περίθαλψη.

Ζητάμε να υποστηρίξετε την περίθαλψη της «Δαμασκηνιάς» και των άλλων χελωνών, αναλαμβάνοντας την υιοθεσία τους, μέχρι να απελευθερωθούν!! Προσφέροντας 150 Ευρώ τον μήνα τους εξασφαλίζετε την απρόσκοπτη και αποτελεσματική τους περίθαλψη.

Την «Δαμασκηνιά» και τις άλλες τραυματισμένες χελώνες μπορείτε να τις δείτε κάθε Σαββατοκύριακο, από τις 11:00 μέχρι τις 17:00 στο Κέντρο Διάσωσης, στην 3η μαρίνα της Γλυφάδας.

πηγή: ΑΡΧΕΛΩΝ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ NEWSBEAST

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου