«Το εντοπίσαμε την Τρίτη. Είχε ξεκινήσει και πάλι να αλιεύει. Ξέρουμε ότι σκότωσαν τουλάχιστον μια φάλαινα», δήλωσε ο ακτιβιστής Paul Watson, μέλος της οργάνωσης Sea Sepherd.
«Τώρα προσπαθούν να μας ξεφύγουν. Το σκάφος τους έχει αναπτύξει πολύ μεγάλη ταχύτητα οπότε ξέρουμε ότι δεν θα αλιεύσουν σήμερα. Αυτό είναι σίγουρο», προσέθεσε.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, το υπουργείο Αλιείας της Ιαπωνίας υποστηρίζει ότι οι ακτιβιστές έχουν επιστρατεύσει ακόμα και ελικόπτερο για να κυνηγά τα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα κάποια αναφορά για βλάβες ή ζημιές εξαιτίας των δραστηριοτήτων τους.
«Δεν μπορούμε να εκφράσουμε ακόμα γνώμη για το αν οι δραστηριότητές τους έχουν επιπτώσεις στο κυνήγι φαλαινών από τα σκάφη μας» δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του υπουργείου Αλιείας, ξεκαθαρίζοντας ότι η φαλαινοθηρία θα συνεχιστεί κανονικά, βάσει προγράμματος.
Η Ιαπωνία σκοτώνει εκατοντάδες φάλαινες ετησίως επικαλούμενη «επιστημονική έρευνα». Αυτό συμβαίνει γιατί το μορατόριουμ του 1986 για την εμπορική φαλαινοθηρία έχει ένα «παραθυράκι» που επιτρέπει το κυνήγι φαλαινών για επιστημονική έρευνα και μελέτη.
Ωστόσο είναι γνωστό ότι το κρέας των φαλαινών καταλήγει σε ιαπωνικά εστιατόριο.
Οι χώρες που εναντιώνονται στη φαλαινοθηρία, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, καθώς και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι το κυνήγι φάλαινας είναι βάναυσο και περιττό.
Η Καμπέρα μάλιστα έχει προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης στην προσπάθεια να εμποδίσει το αλιευτικό πρόγραμμα της Ιαπωνίας, το οποίο χαρακτηρίζει παράνομο.
ΑΠΟ ECONEWS
0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:
Δημοσίευση σχολίου