• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Μία θηλυκή αρκούδα με δύο νεογέννητα μικρά είχε τραβήξει εδώ και αρκετό καιρό την προσοχή των κατοίκων του Τσοτυλίου Κοζάνης, αφού είχε φτιάξει τη φωλιά της σε πολύ κοντινή απόσταση από τον οικισμό. Γι' αυτό και έγινε γρήγορα αντιληπτή από τους κατοίκους που δεν φάνηκαν διατεθειμένοι να την αφήσουν στην ησυχία της.

Μετά από επίσκεψη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της Καλλιστώς και σε συνεννόηση με το αρμόδιο δασαρχείο, δόθηκαν αρχικά αυστηρές οδηγίες ώστε να μην πλησιάζει κανείς τη φωλιά του ζώου και να μην την ταΐζουν.


Η αρκούδα παρά τη φαινομενική της εξοικείωση με την ανθρώπινη παρουσία, είναι ένα άγριο ζώο, το οποίο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες θα μπορούσε να αντιδράσει απρόβλεπτα και ιδιαίτερα σε περίπτωση που αισθάνονταν κίνδυνο για τα μικρά της.




Παρά τις επανειλημμένες υποδείξεις, ορισμένοι κάτοικοι συνέχιζαν να πλησιάζουν κοντά στη φωλιά της αρκούδας, δίνοντας της τροφή και προσπαθώντας να φωτογραφίσουν το σπάνιο θέαμα.


Αξιολογώντας την κατάσταση σε συνεργασία με τις
αρμόδιες υπηρεσίες και κατόπιν σχετικής άδειας από τη Διεύθυνση Αισθητικών Δρυμών και Θήρας του Υ.ΠΕ.Κ.Α. και απόφαση του Δασαρχείου Τσοτυλίου, οργανώθηκε τελικά την προηγούμενη εβδομάδα επιχείρηση απομάκρυνσης του ζώου από την συγκεκριμένη περιοχή.



Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της Καλλιστώς, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Τσοτυλίου και με τη συνδρομή της θηροφυλάκων.


Αφού πρώτα το ζώο αναισθητοποιήθηκε, τοποθετήθηκε σε αυτό ραδιοκολάρο προκειμένου οι επιστήμονες της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης να μπορούν να παρακολουθούν τις μετακινήσεις του ζώου. Η αρκούδα μαζί με τα μικρά της απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από τον οικισμό, χωρίς βέβαια να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η αρκούδα να επιστρέψει στην περιοχή αυτή ή σε κάποιον άλλον οικισμό.


Θα πρέπει να τονιστεί ότι η απομάκρυνση ενός άγριου ζώου από μία περιοχή είναι μία ειδική διαχειριστική παρέμβαση που γίνεται μόνο κατά περίπτωση με βάση πολύ συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια και ότι σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πανάκεια.


Στην προκειμένη περίπτωση η απόφαση απομάκρυνσης του ζώου λήφθηκε μετά από λεπτομερή αξιολόγηση και ιεράρχηση όλων των παραμέτρων και λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί εξαιτίας της εγκατάστασης του ζώου σε τόσο μικρή απόσταση από τον οικισμό. Σκοπός της επέμβασης ήταν να εξασφαλισθεί πρωτίστως η ασφάλεια των κατοίκων του οικισμού.

ΑΠΟ ΖΟΥΓΚΛΑ

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου