• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Την Κυριακή 3 Απριλίου, το μέλος και εθελοντής της Ορνιθολογικής Εταιρείας Μιχάλης Κωτσάκης συνάντησε στην Καισαριανή το μικρό Νανοφυλλοσκόπο (Phylloscopus proregulus), που από τη μακρινή Σιβηρία βρέθηκε στα δέντρα πάνω από τη Μονή Καισαριανής.

«Δεν τολμούσα να πιστέψω ότι ήταν Νανοφυλλοσκόπος. Στην αρχή το προσπέρασα θεωρώντας ότι ήταν κάποιο κοινό είδος, μετά όμως διέκρινα κάποια πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Νόμιζα ότι ήταν Κιτρινόφρυδος Φυλλοσκόπος (Phylloscopus inornatus) ένα είδος πολύ σπάνιο ,που ωστόσο έχει ξανακαταγραφεί στην Ελλάδα. Όταν όμως έστειλα σχετικές φωτογραφίες στο φόρουμ της Ορνιθολογικής Εταιρείας, οι πιο έμπειροι παρατηρητές αναγνώρισαν ότι πρόκειται για Νανοφυλλλοσκόπο. Είναι όνειρο ζωής για κάθε παρατηρητή πουλιών να εντοπίσει ένα νέο είδος στη χώρα του και μάλιστα λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας», λέει ο κ. Κωτσάκης.

Ο γραμματέας της επιτροπής, που ασχολείται με τα σπάνια είδη πουλιών της Ελλάδας, Νίκος Προμπονάς σχολίασε ότι «μετά από την -τυπική- έγκριση της Επιτροπής Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων, θα είναι το 444ο είδος για την χώρα μας. Αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη για όλους μας, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι το μικροσκοπικό αυτό πουλάκι (έχει μήκος 10 εκατοστά και βάρος ελάχιστα γραμμάρια) διένυσε αυτή την τεράστια απόσταση. Παράλληλα, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η φυσική αξία του Υμηττού καθώς και όλων των περιαστικών περιοχών».

Επίσης, το Σάββατο, 9 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ο 6ος Αττικός Αγώνας Παρατήρησης Πουλιών. Η εκκίνηση έγινε στις 4 το πρωί, διότι τις πρώτες πρωινές ώρες παρατηρεί κανείς περισσότερα πουλιά από ότι το μεσημέρι. Η Ελίνα Σαράντου υπεύθυνη επικοινωνίας της Ορνιθολογικής λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ο αγώνας είναι μια κλειστή εκδήλωση, όπου συμμετέχουν μόνο μέλη της Ορνιθολογικής, διότι οι παρατηρητές πρέπει να είναι έμπειροι. Αρχάριοι μπορούν να ακολουθήσουν, αλλά όχι να διαγωνιστούν. Φέτος συμμετείχαν 55 άτομα χωρισμένα σε ομάδες και προσπάθησαν να καταγράψουν όσα περισσότερα πουλιά μπορούσαν σε όλη την Αθήνα. Μετά γύρισαν στο Πάρκο Τρίτση, όπου η κριτική επιτροπή επέλεξε τους νικητές. Οι κατηγορίες ήταν δυο: μια για την καταγραφή των πιο πολλών πουλιών και μια για την καταγραφή των πιο σπάνιων ειδών».

Ο Αγώνας Παρατήρησης Πουλιών θα διεξαχθεί και στη Θεσσαλονίκη στις 7 Μαΐου 2011.
ΑΠΟ ΖΟΥΓΚΛΑ

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου