• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…


Μέχρι πού επιτρέπεται να φτάσουν οι βιοϊατρικές έρευνες με πειραματόζωα στα οποία έχει εισαχθεί ανθρώπινο DNA; Έρευνα της βρετανικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών αναζητά για πρώτη φορά μια κοινά αποδεκτή απάντηση.

«Προκαλούν τα δημιουργήματα αυτά τις ιδέες μας για το τι είναι άνθρωπος;» διερωτάται ο Μάρτιν Μπόμπροου, καθηγητής Ιατρικής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και επικεφαλής της 14μελούς ομάδας που ανέλαβε τη μελέτη.

«Είναι σημαντικό να εξετάσουμε αυτά τα ερωτήματα τώρα, ώστε να αναγνωριστούν τα κατάλληλα όρια και να μπορέσει η έρευνα να κάνει πραγματικότητα το δυναμικό της» επισημαίνει ο καθηγητής στο Reuters.

Η εισαγωγή ανθρώπινων γονιδίων σε ζώα δεν είναι βέβαια νέα υπόθεση: Το ανθρώπινο γονίδιο που ευθύνεται για τη νόσο του Χάντινγκτον έχει μεταφερθεί σε μακάκους, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως ζωικό μοντέλο για τη μελέτη της πάθησης· ποντίκια με ανθρώπινα γονίδια χρησιμοποιούνται ως μοντέλο για το σύνδρομο Ντάουν, και ποντίκια με κύτταρα ανθρώπινου ήπατος υποβάλλονται σε δοκιμασίες φαρμάκων.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι η νομοθεσία δεν είναι σαφής ως προς μέχρι πού μπορεί να φτάσει η εισαγωγή ανθρώπινου γενετικού υλικού σε πειραματόζωα.

«Νοιάζονται οι περισσότεροι από εμάς αν φτιάξουμε ένα ποντίκι του οποίου τα κύτταρα του αίματος ή του ήπατος είναι ανθρώπινα; Πιθανότατα όχι» εκτίμησε ο Δρ Μπόμπροου.

«Αν όμως μπορεί να μιλήσει; Αν μπορεί να σκεφτεί; Αν έχει συνείδηση με ανθρώπινο τρόπο. Αυτή η περίπτωση είναι τελείως διαφορετική» είπε.

Η συζήτηση για το θέμα αναζωπυρώθηκε πέρυσι στη Βρετανία, όταν οι επιστήμονες έλαβαν άδεια να δημιουργήσουν ανθρώπινα έμβρυα από ωάρια κουνελιού ή αγελάδας.

Η εξέλιξη προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις, κυρίως από θρησκευτικές οργανώσεις, αν και οι επιστήμονες διαβεβαίωσαν ότι τα έμβρυα θα καταστρέφονταν έπειτα από 14 ημέρες και θα χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για τη μελέτη των εμβρυικών βλαστοκυττάρων.

Η επόμενη εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχες αντιδράσεις θα μπορούσε να είναι η καλλιέργεια ανθρώπινων οργάνων μέσα στον οργανισμό ζώων.

0 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου