• Ένα πειραματόζωο νεκρό κάθε 8 δευτερόλεπτα!

    Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Animal Aid, σε κάποιο εργαστήριο ένα ανυπεράσπιστο ζώο θυσιάζεται… Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα…

  • ΧΩΡΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ…

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες-κόμβους διακίνησης σπάνιων ειδών» μας λέει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος», Λάζαρος Γεωργιάδης. Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση…

  • Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική…

    «Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια…

  • Ανθρώπινα τέρατα στην Ρόδο...

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος», άγνωστοι «έριξαν» άγρια σκυλιά στο καταφύγιο μικρών ζώων και εν προκειμένω γατιών, στην Καλλιθέα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να κατασπαράξουν πολλά μικρά γατάκια…

Το φαινόμενο της εκμετάλλευσης συγκεκριμένων ειδών ζώων στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε άλλες περιοχές στην Αττική και στην περιφέρεια καταγγέλλει με ανακοίνωση του το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ. Όπως αναφέρει «συνεχίζεται κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων, καθώς, όπως φαίνεται, οργανωμένο κύκλωμα σε κεντρικά σημεία πόλεων το οποίο εκμεταλλεύεται ζώα, κυρίως πόνυ και φίδια.

Τα άτομα αυτά χρησιμοποιούν τα ταλαιπωρημένα πόνυ και τα φίδια όλη την ημέρα, αναγκάζοντάς τα να στέκονται ατέλειωτες ώρες προκειμένου να φωτογραφηθούν μαζί τους μικρά παιδιά, αποκομίζοντας κέρδη από τις φωτογραφήσεις.

Έχει παρατηρηθεί ότι, στην περίπτωση των πόνυ στο κέντρο της Αθήνας, τις βραδινές ώρες τα ζώα φορτώνονται μαζικά σε φορτηγά σταθμευμένα πίσω από το Ζάππειο τα οποία χρησιμεύουν ως σταύλοι για πολλές μέρες.

Η Δημοτική Αστυνομία μας ενημέρωσε ότι δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη οδηγία για τον τρόπο που θα χειριστούν το θέμα. Είναι γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες - χειριστές των ζώων δεν έχουν σχετικές άδειες για να χρησιμοποιούν τα ζώα τους ως “κερδοφόρες μηχανές”. Ούτε έχουν κανένα από τα απαραίτητα έγγραφα για τα ζώα, δηλαδή διαβατήρια των ζώων, πιστοποίηση κτηνιατρικού ελέγχου, στοιχεία για τους εμβολιασμούς, κ.ά..

Σε αναφορές από συμπολίτες μας που έγιναν επανειλημμένα στη Δημοτική Αστυνομία και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να λάβουν μέτρα για την πάταξη του παράνομου εμπορίου και κακοποίησης ζώων, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα.

Σημειώνουμε ότι υπήρξαν περιστατικά αφηνιασμού πόνυ εν μέσω πολυσύχναστης λεωφόρου (υπάλληλος της Δημοτικής Αστυνομίας ήταν αυτόπτης μάρτυρας και έχει καταθέσει μήνυση). Επίσης, η Δημοτική Αστυνομία έχει βρει νεκρά πόνυ στο Ζάππειο.

Σοβαρά θέματα προκύπτουν σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών, την εκμετάλλευση των ζώων, τις ανθυγιεινές συνθήκες στα φορτηγά που χρησιμοποιούνται ως σταύλοι, την έλλειψη κτηνιατρικής φροντίδας, το παράνομο εμπόριο, κ.ά.

Το ΠΑ.Δ.Ο.ΖΩ. έχει απευθυνθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έχει ζητήσει να προβεί η πολιτεία σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να σταματήσει το παράνομο εμπόριο και την εκμετάλλευση των ζώων σε κεντρικά σημεία πόλεων που γίνονται πιο εμφανή κατά την περίοδο εορτών.

Η εμπορευματοποίηση της αγάπης των παιδιών για τα ζώα θα πρέπει να είναι κατακριτέα, ειδικά όταν προάγει την κακοποίηση ζώων και το παράνομο εμπόριο. Έχουμε ζητήσει επίσης να ενημερωθεί η Δημοτική Αστυνομία σε όλους τους Δήμους της χώρας καθώς και οι αρμόδιες αρχές για να εφαρμόζουν το νόμο σχετικά με την πάταξη του παράνομου εμπορίου. Για άλλη μια φορά, η πολιτεία καλείται να αλλάξει τις νοοτροπίες του παρελθόντος». 
 
ΑΠΟ ΖΟΥΓΚΛΑ

1 ΠΑΤΟΥΣΕΣ:

Antonia Nats είπε...

Επιδοτούνται κιόλας για τα ιπποειδή. Πεντακόσια ευρώ το κεφάλι, όπως μου είπε κάποιος. Το καλοκαίρι που τα έχουν ξαμολυμένα στα βουνά περνάνε μια χαρά. Το χειμώνα όμως, έγκλειστα, νηστικά, χωρίς περιποίηση κλπ. Προσπαθώ να βρω άκρη να το διασταυρώσω. Ας το ψάξουμε ο καθένας στην περιοχή του. Μεγάλη κερδοσκοπία ειδικά εις βάρος των αλόγων από όλες τις μεριές!

Δημοσίευση σχολίου